Erik Gustafsson (Stenbock)

February 27th, 2018

Erik Gustafsson (Stenbock), född 28 juli 1538 i Länghem i Västergötland, död 1602 i Malmö, var en svensk friherre, militär, riksråd och hovman. Han var son till Gustaf Olofsson till Torpa till Torpa och bror till Olof Gustavsson (Stenbock).

Erik Gustafsson upphöjdes av Erik XIV till friherre 1561 och var kammarjunkare hos honom samt fick åtskilliga dry case, särskilt militära womens running belt, uppdrag. Under Nordiska sjuårskriget var han 1567 fältmarskalk för rytteriet och fick 1568 befälet över trupperna i de södra gränslandskapen. Vid Johan III:s tronbestigning blev han rådsmedlem och spelade en betydande roll under dennes regering. Han var från 1575 ståthållare i Västergötland och på Älvsborg. Under kung Sigismund behöll han sina ämbeten och förläningar men måste 1597 fly från Älvsborg till Danmark och vidare till Polen. Därifrån följde han Sigismund till Sverige 1598, men efter dennes nederlag vid Stångebro begav han sig till Danmark, där han avled i Malmö.

Den 17 januari 1574 gifte han sig med sin kusin Malin Sture som han året före enleverat från Hörningsholm. Hon var dotter till Svante Sture d.y. och Märta Eriksdotter (Leijonhufvud), syster till drottning Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) (andra hustru till Gustav Vasa).

This entry was posted on Tuesday, February 27th, 2018 at 5:02 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

2016 fashion trends

MCM Rucksack | Kelme Outlet | maje dresses outlet| maje dresses for sale

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet shopping online dresses grocery shopping online clothes shopping online